Inhoud en doel van het project
Werkloosheid gaat vaak gepaard met spanning en leidt soms tot gezondheidsklachten. Het is daarom van belang dat mensen snel een baan vinden, maar wel één die aansluit op hun wensen en mogelijkheden. Intensief zoeken en gebruik van de juiste zoekstrategie kan helpen om een dergelijke baan te vinden. Zoeken naar werk vereist veel van mensen, omdat ze zelf initiatief moeten nemen en hun zoekacties moeten volhouden. Bovendien worden ze gedurende hun zoektocht geconfronteerd met onduidelijkheden, tegenslagen en afwijzingen. Al met al is het zoeken naar en het vinden van een geschikte baan een proces dat een hoge mate van zelfsturing vereist.
De doelstelling van het Workout project is om meer inzicht te krijgen in processen van zelfsturing tijdens het zoeken naar een passende baan. In het project wordt onderzocht welke persoonlijke- en omgevingsfactoren van invloed zijn op het welzijn, de motivatie en de acties van werkzoekenden. Ook zal worden nagegaan hoe mensen uiteindelijk een baan vinden die bij hen past. De uitkomsten van dit onderzoeksproject moeten leiden tot bruikbare adviezen voor werkzoekenden en tot een betere ondersteuning van personen die hen helpen een passende baan te vinden.
Doelgroep
Het Workout project richt zich op werkzoekenden tussen de 25 en 49 jaar (Meer informatie voor deelnemers). Hieronder vallen zowel mensen die werkloos zijn geraakt als mensen die de arbeidsmarkt willen betreden.
Methode en planning
Het Workout project bestaat uit een aantal deelprojecten, waaronder longitudinale veldstudies, experimentele studies en interventiestudies. De beoogde start van het onderzoeksproject is in het voorjaar van 2015. Vanaf de start van de dataverzameling zal het onderzoek een verwachte looptijd hebben van één jaar.
Samenwerking
Het Workout project vindt plaats in Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten onder leiding van een internationaal onderzoeksteam (Meer informatie over het onderzoeksteam). In dit project is niet alleen de medewerking van werkzoekenden van belang, maar ook die van werkgelegenheidsinstanties en de overheid.
Meer lezen over dit onderwerp? Ga naar het overzicht van relevante publicaties en artikelen.